ÚJDONSÁG!

Információk gyújtógyertya vásárláshoz


A gyújtógyertyák cseréje motortipustól és a gyertyák kivitelétől (normál, platinum, iridium) függően időszakosan szükséges a motor zavartalan működése érdekében. A csere periódus normál gyertyáknál 8 000 - 20 000 km, platinum, iridium gyertyáknál 24 000 - 48 000 km. A periódust a kezelési- vagy szerelési könyv tartalmazza.
Vásárláskor a megfelelő tipusú és hőértékű gyertyát vásároljuk meg a motorkerékpárunkhoz. Több lehetségesen felsorolt hőérték esetén mérlegeljünk, hogyan használjuk a motorkerékpárunkat. Amennyiben nyugodt túrázgatós motorosok vagyunk akkor elégséges az alacsonyabb hőértékű gyertya. Ha nagyrészt "sportosan" közlekedünk, akkor a magasabb hőértékű jöhet számításba.

  • Gyújtógyertya beszerelése:

    A megvásárolt gyertya elektródák közti távolságát beszerelés előtt ellenőrizzük, szükség szerint állítsuk be (ennek értéke a gépkönyvben található, a beállításhoz szükséges hézagmérő üzletünkben megvásárolható)! Beszereléskor ügyeljünk a megfelelő meghúzási nyomatékra, semmiféleképp ne "tépjük" meg nagyon, mert azzal a hengerfejben okozhatunk komoly károkat! Olajcserekor javallott a gyertya állapotának vizsgálata. Amennyiben a gyertya "őzbarna" színü, úgy teljesen megfelelő az állapota (hézagot ne felejtsük ettől függetlenül leellenőrizni!) Kokszos, fekete lerakódás esetén a gyertya tisztításra vagy cserére szorul, valószínüleg a karburátor benzin - levegő keveréke sem megfelelő. Illetve a gyertya hőértéke is magas lehet mivel nem tud kiégni. A tisztítást tisztító folyadékkal végezzük, a drótkefézés a normál gyertyáknál lehetséges, bár már ott is idejét múlt dolog. Amennyiben a gyertya az elektródáknál fehér színű, az arra utalhat, hogy a hőértéke a megfelelőnél kisebb (ezért túlhevül). Ehelyett magasabb hőértékű gyújtógyertyát szereljünk be!

  • NGK gyújtógyertyák kódtáblázata (általános gyertyákhoz):
NGK kódtáblázat
Bármilyen észrevétel esetén, vagy ha valamit hozzáírnál, esetleg valamit hibásan írtunk, jelezd felénk levélben!
Nagyvas on-line motorosbolt